Hamburgare

Idag åkte vi till... ehm Gracanica? (Gissar bara.) Djeti skulle köpa lite fyerkeri eller rättare sagt bomber. XD Vi tänkte också äta pizza. men den ena pizzerian var stängd, den andra trasig (?)

Vi tog en kaffe istället men var lika hungriga efter och hamnade på en liten hamburgerbar. Man fick välja vilket kött man ville ha. Jag och ORhan tog grillad kycklig. Djeti en vanlig hamburgare. Gott... jag blev ordentligt mätt.

Fick världens minsta cola. 0.25. Besvikelse... när det fanns burkar. Dock kosta den väl bara 80 cent eller nåt... :P

I bakgruunden ser ni en typisk kosovo-almanacka haha :P

 

Nu sitter vi och lyssnar på musik, tittar på bilder och värmer oss. Ikväll blir det sarme, sötsaker och smällare... Ser inte fram emot det. Hälften av alla här tycker det är roligare med ljudet är ljuset från fyverkeriet. Så det blir säkert mer smällare som helt enkelt bara låter... :P
Kram

fakta

Sånt ni inte fått veta om Kosovo och ställena jag nu är på. Inte brytt er om. Men som jag nu kommer förtälja!
 • Det är dimma 80 procent av tiden här i Janjevo!
 • Det är näst intill omöjligt att köpa en kalender här utan en sexig flicka på bild! (det betyder inte att folket vill ha det dock!)
 • Det finns ett gigantiskt vitrinskåp i varje hem.
 • Det finns typ aldrig tillgång till säkerhetsbälte i baksätena!
 • De flesta tar bara på sig bältet i framsätet om polisen syns till!
 • Alla röker!! Överallt. Restauranger, butiker med rökförbud, hemma.
 • Det finns alldeles för många medelålders män i kostym och solbrillor som sjunger och i sina musikvideor har UNGA kråmande halvnakna tjejer som de själva verkar helt ointresserade av.
 • Alla kör för fort.
 • 94 procent av befolkningen har en wolkswagen.
 • Alla nybyggda hus har spännande former och unik arkitektur. (Egen-designade)
 • Överallt står halvfärdiga hus. Folk som ska återvända till Kosovo och är rika och bygger nytt hus. Eller hus som började byggas före kriget.
 • Alla skåpsluckor, tv-apparater, bord, skåp osv bör dekoreras med en liten duk som hänger ner som en trekant.
 • Den dekorativa inredningsstilen hägrar. (Snackar florist-språk här. Vet inte om man säger dekorativt om inredning men jag menar. Många krussiduller, dukar, blommor, mönster, prylar. Inte stilrent eller less is more!)
 • Nästan ingen betalar för sin el i Janjevo!
 • Man tar av sig skorna utanför huset.
 • Man dricker starkt te i små små glas.
 • En vanligt 2liters cola här kostar 1,25 Euro. Och det klassas som dyrt varav alla köper falsk. För samma pris kan du få några kilo paprika eller 2 kaffe på ett cafe.
Dessa fakta bygger jag på de familjer jag besökt. Alltså mest romer! :) haha. ta det inte för seriöst om någon känner sig sårad. :P

spelkväll

Komage...
Jag provar de mesta. Jag gillar de mesta. Tror jag. Men inälvor är svårt. Visst leverpastej. Gott... men att se bitarna. känna konsistensen. Lukten. Nej... jag är inte van och vågar inte ens prova. Mesigt ändå!
Hur som helst. Åt en rejäl macka i morse med sudzuk. sedan fick jag tvinga i mig lite lunch. stekt korv. Så jag står mig nog nu på den sås med nybakt bröd jag åt. haha... sonen i familjen höll helt med mig då han inte åt det heller! :P
Ikväll ska grabbarna här ha spelkväll. (dottern med familj är på besök för nyår) Nog för att jag kan joina också. Men jag blir bara irriterad av att göra saker jag absolut inte kan. Göra mig till åtlöje. Det irriterar mig. Jag är nog en dålig förlorare men det är inte det. att förlora bara för att jag inte kan. Det är löjligt. Om jag får ge en god match. OK!
Sitter bredvid och kollar på ibland. Kanske kan titta på simpsons. Tills de somnar... haha... så jag också kan slappna av.
vaknade ju rätt tidigt idag vilket jag inte gjort i de andra ställen vi varit på nu! haha... XD Kanske är luften i Janjevo!

Bilder

Djurliv var de då i alla fall här. Varje morgon vaknade jag till kalkonsång.. Det är INTE en kalkon på bilden. ( i fall någon tror jag är korkad)

Prommis med Orhan och kusin. Det var dagen efter jag haft feber så jag var lite körd haha.. trött.

Hoppa över.. ån!

En ko!

Så här går det med serbiska hus i albanska områden.

Nej men Man kunde se mer av kriget i denna del av Kosovo. (antar att detta hus blev förstört från krigstiden) Såg en rejäl begravningsplats i en by vi passerade med bara albaner som blivit avsågade huvudet eller något. (om jag minns rätt...) serberna hade dödat alla albaner som försökt ta sig ut ur den byn. taxichauffören berättade att han fått i uppdrag att bränna ner serbiska hus. I den här byn stod ett monument över en albansk man som blivit bränd till döds.

Väldigt rått krig. Jag menar. Alla mot alla?

 

en hund..


1,5 månad att vänta...

Har ganska nyss vaknat och fick tvinga mig ut till toaletten. Iskallt. Det är mindre snö här i Janjevo där vi nu är igen. (kom hit igår) men allt är fruset. Vitt... rätt vackert...

Är helt körd i skallen så varken orkar eller har lust att skriva en massa... om vad som hänt. Ska lägga ut lite bilder sernare idag från vars vi var innan. Nu tänkte jag bara uppdatera er med nyheter om hur det går för mig och Orhan.
Igår ringde vi och bad om intervju. Jag tror orhan är den första eller något som söker uppehållstillstånd via webben för Orhan behövde bara yttra. "Jag har sökt om uppehållstillstånd via webben!"
"AHA.. är det Orhan!"
Partykvinna. Efter att ha försökt prata på engelska med Orhan fick jag också prata med henne då hon kunde svenska. (ofta de lär sig mer svenska än engelska?) Hon började klatchigt med.
"Hur e re?" Festligaste typen jag stött på än så länge på ambassader.
Hur som helst. I mitten av Februari ska Orhan till skopje på intervju. En evighet tills dess. Så nu är det bara att glömma allt och vänta. För vad kan vi göra?
Hemska saker. Jag är nog inte här under intervjun heller. Planerar nu att åka hem i slutet av Januari-början av Februari.
Blir nervöst.
Migrationsverket skrev i alla fall att om allt går rätt via webben ska allt vara klart inom 3 månader. Och sen kanske han kan komma 1 månad senare. Så... i Mars-April!?
Hur ska jag kunna vänta?

Julafton!

Har inte skrivit har pa lange nu. Men har inte samma tillgang till internet. Plus att mycket hander.
Vill beratta men haha nu orkar jag inte. Har gatt och blivit sjuk. Klantigt. Feber och vark i ryggen. (Njurarna kanske)
Har ju inte ratt till samma vard har eftersom jag ar utanfor Eu. Det kostar extra. Men fick en privat doktor som var van till slakten att kolla mig gratis haha...
Julen har firades inte! haha eller det dok upp en julgran och en liten kusin var plotsligt kladd som en tomte. MEn inte mer an sa. Ar ju ett muslimsk land vill jag pasta da storsta delen har ar albaner.
Plus att samhallet vi ar i nu ar helt albanskt. Ser mer albanska flaggor an Kosovo... haha
Till lunch har blev det marikli och till middag fyllda starka paprikor, ungsgrillade kalkonfile. Tava med kalkon och ris. (var aven med och bevittnade slakten pa de sma faglarna dagen innan haha)
Stekt paprika och Sudzuk! Var gott men visst saknade jag julbordet. Nu far jag vanta ett ar pa det haha... Men da kanske tillsammans med Orhan. <3
Pa morgonen nar vi vaknade bytte jag och Orhan julklappar med varandra. Jag fick ett inramat foto fran brollopet! Fint...
Hade aven en vit jul. Unikt ha... men jag ar lite mer i bergen nu sa... kan bero pa det. Vi ar ju i ett annat stalle an tidigare. Hos Orhans slakt pa mammans sida.
Nu ska jag snart ga och lagga mig igen. Har ont i hela kroppen och ar trott. Ska bara dricka ett te jag fick av doktorn haha...
Ska se om jag lyckas ta lite bilder har. Sa far ni se och hora mer sen!
God jul och Gott nytt ar!!!

Nu är det nära...

Sitter nu själv och svarar på samma frågor som Orhan fick svara på. Ansökan är betald och skickad. Bara mina svar som saknas innan de ska börja kolla om det blir ett uppehållstillstånd.
Vi ska hur som helst fira ikväll. Med choklad och cola haha XD
Orhan är ute ur huset så jag sitter själv med dessa frågor. Men ofta jag spontant kan mina svärföräldrar och svärsyskons födelsedagar i huvudet sådär bara. Är det normalt? får han avslag om jag inte kan?
Tänker förbrilt. Det finns inom mig. Det gör det...
Får jag ringa en vän?

Frisören

Märkligt suddig bild?!

Nyduschad. Sitter i bara långlinne och njuter av värmen från fläkten och tystnaden. (Förutom de ljud som kommer från barn som skriker, hundar som skäller eller skriker då någon skrämmer dem, lite romani dunka dunka då och då och en och annan bil som tutar då de kör i 140 och barnen leker på gatan!)
Fick för första gången också fixa håret ifrån start. OCH DET VAR OMÖJLIGT. Jag menar. allt är uppklippt. vad är lugg? Vars börjar benan? Hur ska jag få håret fluffigt?
Tuperade håret. Men fick som inte tag i lika långa hårtesar! Kammade luggen fram och tillbaka. Blev så frustrerad så jag typ började grina. (typiskt mig!)
Då kommer min man. Kramar mig och fixar håret på mig. Då blev jag så här fin. (erkänner att jag ruffsade till det lite granna bara.) Men, en ny frisyr.
Älskar min frisör...

God morgon!

klockan sju vaknade jag i morse. Som vanligt av Orhan. Idag för att han skulle snyta sig och sen hämta datorn, byta plats med mig osv. Så ja... till slut kunde jag inte ens försöka somna om. klarvaken så att säga. Har sovit rätt länge så det är väl rätt och riktigt.
Ändå är det hårt att gå upp. Kylan i rummet gör sitt. Avståndet till toan. Det feta håret och ingen frukost att sitta och muttra vid. Samtidigt som jag blir sjuk av att bara ligga och vänta på vad?
Gick upp halv åtta. Skuttade ner till toaletten och huttrade. Tvättade händerna medan jag tittade över Janjevo. Rusade upp igen. Bytte om. Och satte mig här. :P Väntar på att klockan ska bli typ 10 så vi kan gå ner. Dricka ett glas (mugg för mig bara för att ORhan lyckades yttra att I Sverige dricker jag flera muggar om dagen!) te och tugga på några kex. :P
Idag ska jag duscha också. Så då blir det till att värma vatten och fixa ordning för det! :P
Idag blir det gulash också! ;)
Dagen känns plötsligt bra. Bara man får på sig kläderna och gör något. :D
Kram

julmat

Sitter och hoppas jag ska få ett gratis sms att skicka snart här på internet så jag kan få mor till msn. Men det ser omöjligt ut. Löjligt att vara så avskuren från omvärlden. Om jag skulle ladda mobilen igen. Men pengarna där försvinner ju lika snabbt som... jag vet inte vad! XD
Är hungrig. När vi var i stan frågade Orhan och Orhans farbror om jag kunde göra pasta al forno! Självklart. Så nu sitter jag och är sugen på det... haha..  Men jag tror inte det blir idag. jag menar. Jag ligger ju här och fryser. Klockan är snart sex och vi brukar äta mellan sex och sju när det inte kommer besök! :P

Försökte by the way titta efter något att göra svensk julmat av. Jag menar i alla fall nåt. Sill och strömming ger jag upp om. Vet inte vad de heter på engelska ens och jag har inte mycket hopp om det i Kosovo som inte har mycket fiskevatten haha.. XD
Hittade lax. Men stora och gigantisa frusna. jag menar. Tänk om bara jag gillar gravad lax? Då står jag där med massa fisk! haha...
Grönsaker... finns bara paprika, gurka, vitkål och tomater.. XD typ. Det är ju vinter så. haha Så ingen rödbetssallad, grönkål, brysselkål.. ja vad äter man på jul egentligen! haha...
Letade tre år efter senap och hittade faktiskt det.. Så jag vet vad det heter på serbiska och kan fråga om det i framtiden. (om jag nu inte hamnar i en albansk affär!) Då kan jag i alla fall göra ägghalvor med majonäs... och köttbullar förståss! :P Litet julbord! Bättre än ingenting!

En dag i staden

Precis hemkommen efter en liten tur i en stad jag inte vet namnet på. I alla fall en serbisk stad. Mysigt som omväxling haha... Här var fanns det små euprojekt. Nästan lite orättvist att de serbiska städerna får små utsmyckningar som fontäner och parket när andra bor i hoplappade hus eller i en leråker.. jaja..

Vi scannade lite papper där hur som helst. Vi tog en kopp kaffe. Skrattar lite åt att Maccciaton här ser ut som en Cappuccino och Cappuccinon som en... stor fluffig drink men grädde och choklad! XD Söt så klart. Men ändå fick jag två påsar med socker till att hälla i. Här får man säga till om man inte vill ha socker i sitt kaffe... :P
Vi promenerade runt och handlade innan vi åkte hem. Jag var genomfrusen med blöta fötter. Kände mig ful i mitt feta hår som jag gömt i en mössa och hungrade ihjäl. Så det var med stor aptit jag slukade gravon! haha...
Och nu fick jag skäll för att jag inte dricker mitt te. "Drick ditt te borie!!!" (På romani alltså men jag vet inte vad hon sa. Alltså ord för ord...) Så nu ska jag dricka det och njuta av lite värme från spisen framför serbisk tv! :P
"So cere Borie?" "Bec akate Borie!!!" "Caj Borie?" osv... (Det var länge sen jag hörde mitt namn!)

Variation

Ruffsigt? diadem?

Tuperat? Vilt uppsatt?

Uppsatt så det ser ut som en liten page? XD


Vinterland

Sitter och fryser. Mina händer är is. Men jag laddar telefonen och kan därför inte sätta på värmefläkten. finns bara ett uttag i detta rum! XD
Letar efter länkar så Orhan kan titta på sitt älskade Inter ikväll som spelar mot Cesena. Vad gör man inte?! ;)

I morse vaknade vi i ett vinterland. Men den smälter sakta som vanligt och jag är livrädd att det blir ler och isbana igen. Me not like. Jag menar. Der regnade igår när jag la mig. Vars kom snön ifrån?

Fick höra nu på morgonen att det katthem jag praktiserade på har det brunnit i. Har bara sett kommentarer på facebook men det låter som om alla katter dog? Tråkigt. Särskilt för de som jobbar där. Tyckte det kändes som om de älskade alla katter som sina egna.

Hur som helst. Solen skiner idag. Så Orhan föreslog prommis. Får se när och om den blir av. Han fixar med dator där nere så! :P
Måste hur som helst ut och handla idag. Ska göra spaghettig idag. Yttrade nämligen igår denna mening som fick Orhan att tappa hakan! ;)
Me cerava maro tajsa. (Jag lovar inte att jag stavat rätt!!!)
Kram

håret håret håret...

Uppsatt och tuperat. Roade mig lite och tja. Antingen tuperat och ruffsigt eller uppsatt så det ser kort ut. Det är ganska sött.  (ser dock oerhört mesigt ut på den här bilden ser jag nu?! XD haha) Gjorde detta framför webkameran. Ser fram emot en spegel och tillfälle att göra mig i ordnin. Det ska nog bli bra. Jag ska nog härda ut tills de 4 åren gått och mitt hår är i alla fall som det var innan jag klippte. XD


Uppklädd

Mycket riktigt. Dagen efter liksom föll mitt hår ner. Inte fixat längre och jag känner mig inte snygg precis. Får väl ta någon dag när jag har en spegel och försöka fixa det!!! Hitta på något sätt att se lite normal ut haha.
Hur som helst. Trots att jag inte kände mig på topp lät jag mig på begäran kläs i en demije. Så här får ni lite glada bilder på mig i min mesiga frisyr och släkten XD

 

Min älskling

 


jul

Jag har nog inte uppskattat julen så mycket det senaste. Som jag borde ha gjort. Eller jag vet inte. Nu i dess frånvaro saknar jag det inte så mycket. Den märks inte av här. Det är inte vinter. Inte jul. Jag är i ett ovanligt varmt Kosovo för årstiden omringad av muslimer som inte alls delar min passion för jul!
Om man nu kan kalla det passion.

Men jag saknar lite... När jag tänker på det.
Jag saknar att traska runt i knarrande snö. Gosa med min halsduk. Ett alldeles mörkt landskap med ljusa gator av snö. Mitt i mörkret lyser massa små ljus och dekorationer upp. Mysigheten liksom.
Jag saknar pepparkakor och lussebullar. Jag menar. Vi bakar knappt aldrig lussebullar. Men nu när jag är borta. Då bakas det minsann. BITTER!
Glögg.. inte för att vi dricker så våldsamt. Vi köper en flaska som vi sen inte får dricka upp då vi ska spara. Så den står där hela året, halvfull... Men gott är det. Glögg och pepparkakor.
Saknar julmaten. Inte för att det är dags än. Men julbordet kommer jag sakna. Jag får vänta hela ett år till. Men då får jag dela det med Orhan! :) <3
Ska kanske se till att göra något här. Men jag är lite rädd för deras supervarma vedspis! haha XD Känns som jag kommer bränna allt. Föresten är det svårt att få tag på svenska råvaror här... :P

Jag saknar inte att köpa julklappar. Jag saknar inte att skriva God jul till alla. Jag saknar inte att trängas i någons lägenhet. Jag saknar bara vissa saker.

Mys och mat...
Men det skulle lika gärna kunna vara April. Så.. Strunt samma!

Snart är det klart.

Sitter vid datorn och är osocial med Orhan. Han har påbörjat ansökan till Sverige lite smått och jag har för mig att migrationsverket inte ville jag skulle vara med och hjälpa till/se på. Så jag sitter helt enkelt bredvid och ser inget. Hör bara Orhans suckar och hjälper till att översätta ett och annat engelskt ord. Får använda släkten här som vittnen haha.. ni också!!!! haha...
Det är spännande nu. Idag fick han sitt pass. Jag har bett om mitt familjebevis, att få det hitskickat av skatteverket. Så ska gå till posten i morgon och se om det väntar ett fax på mig där! :P
Bara svara på frågor och vänta. Hoppas vi inget missat. Vi måste ju självklart fixa fram lite bevis och grejer också på att vi är ett par. Men jag tycker då bloggen är ett storslaget bevis på att vi har varit tillsammans ganska länge. För att inte tala om hur mycket bilder jag har. Plus biljetterna nu och ett annat mess. :P
Jag är inte orolig. Det ska gå bra. Jag är mest exhalterad på hur kul det ska bli att leva med Orhan! :D Börja starta mitt eget liv.

Gullig?

Korthårig.
Det kostade hela 5 Euro att få en kort gullig tantfrisyr! Haha.. jag gav dem fria händer och det tog en lång stund innan de ens vågade fatta det. Hela fem frisörer fick jag som tittade på bilder och frågade mig massa frågor på albanska. Jag sa på engelska. Som Orhan översatte till en annan man som var med oss på romani. Som han sedan översatte till albanska åt dem! haha...
De fem frisörerna bläddrade runt och hittade en bild på en kvinna med sidbena och hår som låg efter halsen. En ganska tråkig frisyr. haha men jag sa ja ja ja...

De klippte. Mitt hår förvann. Ännu en decimeter?!
Först borstade två av tjejerna håret. Sedan kom en annan och klippte. Och efter det fluffade en annan medan en annan höll i håret. Jag kände mig mest pinsam och dum.
Resultatet blev en gullig frisyr. Kändes som jag kom från 60 talet! XD
Ska se vad jag kan göra av det hela i morgon. Jag kan då inte leka med håret längre i alla fall. Det är så uppklippt och kort! haha...
Hoppas det växer ut.
Om jag får önska en sak. Är det att mitt långa blonda hår som jag hade under gymnasiet växer ut igen... snart...

Stora berg.

Amelia!
Jättespetsen var det!!! Idag syns de astydligt. Men då har jag som inte tid att springa ut och fota! XD typiskt...

Bilder igen

Annu en prommis! :) Denna gang upp pa andra sidan byn. Pa det berget. Dock var det inge bra vader idag heller sa man ser inte de stora bergen. Tyvarr. Men nagan gang ska jag lyckas fota dem ordentligt! XD
Ater en bildbomb! :P

Forst passerade vi skolan och alla hus runt omkring dar var tomma. Sloseri. Det borde vara forbjudet att bara lamna hus sa dar. Inte anvanda dem. De forstors. I vissa hus ligger klader och mobler trasiga och utspridda over golvet. Tror manga har lamnat stallet, lamnat landet. Och ingen tar over husen. De bara star...

Men ett helt omrade liksom. Vissa hus var sakert vackra en gang. Jag passade hur som helst pa att kika in lite oprivat!

Den gamla skolan. Dar Orhan holl till en gang i tiden! XD

Ater alltid pa alla bilder!!! Har ater jag Rolls. Tror det ar sant man brukar satta i en glass sa det ser lite flashigt ut! :P

Alska albanska stavningen pa chefen. Tror det ar en rektor da det var utanfor skolan men haha...

Hur som helst. Blev ater lite irriterad da det skrivit skolans namn forst pa albanska, sen ENGELSKA och allra sist Serbiska. Jag menar. Hur kom engelska sa hogt. Det ar ju inte ens nagan som talar det har!!!! XD

Janjevo/Janjevë (eftersom jag klagar sa mycket pa hur bada spraken inte anvands ska jag inte vara lika dalig! haha)

Gjorde ett pinsamt forsor att fota bergen. Men det ser ut som jag fotat molnen. Ser ni som en mörk skugga bakom de lite tjockare molnen. Dar ligger det kraftiga berg! :)

Blev själv förvånad över hur stora de plötsligt var. XD

Hundar såklart. Kom en hel skock rusandes efter en bil. Varför? Älskar stora hundar. Men den här var feg!

Min andra hund här. Oj oj så söt liten valp och jag gick så långt att jag hälsade på den. Trots Orhans tillsägelser!! Men så gullig!!! Kunde inte motstå. Sen sprang den länge efter mig och nafsa mig i handen! haha... Hoppade runt och vifta på svansen.

DEn stora hunden följde faktiskt en bit. Tills den insåg att vi såg den. Då tvärvände den och rusade så långt bort från oss som möjligt. Överdrivet!

Mer bilder över byn!

Snyggaste maken i sin nya frill! ;) Ska också klippa mig i morgon kanske. Hos frisör. Har ni hört så tokigt. Jag som vågar vägra frisör. Men här kostar en klippning 2-4 Euro? Jag menar. För de småslantarna kan till och med jag låta en frisör förstöra mitt hår. Frågan är bara hur jag, som bara kan säga bra, dåligt och jag vill gifta mig med dig på albanska, få frisören att inte klippa tantfrisyr, fattig rysk pojkfrisyr eller något annat vedervärdigt. Men... någon gång ska man väl våga. Mitt hår är så trasigt så det gör inget om de klipp av allt ihop. Man ska väl ha kort någon gång också! XD

Choklad.. Och lera i rumpan. Orkar inte bry mig längre. Alla mina kläder blir leriga bara av att röra mig här. :P

Dock åt jag inget. Var så oerhört mätt efter de där små kexen och efter en rejäl måltid. spaghetti, ägg och oljesoppa. Och... ehm Tava? Något jag i Sverige skulle kalla för kyckling och ris i ugn. XD

Ännu ett försök. Tror man kan ana en mörk spets i molnen! Men det ser ju så oerhört löjligt ut på bild!

Så här ser gatorn ut. Tänk er dem med is och lera. HAlkvarning!!!

Vårat område där uppe.  :)


Ingen sol.

Idag vaknade jag av att Orhan sjöng. Trodde ett tag att han låg och bad. Eller pratade för sig själv. Men till slut såg jag att han hade mp3 i öronen och rappade. Oj oj oj... Bra uppväckande hur som helst. Klocan sju.
Min rytm har verligen ändrats. Upp klockan sju-åtta och i säng vid nio-tio. XD Trodde jag aldrig om mig själv.
Nu sitter jag och svettas i rummet tillsammans med hela familjen. Dottern (alltså Orhans kusin) är här med sin rätt nya familj så. Extra mycket folk.
Bredvid mig sitter en liten flicka och tittar på vad jag skriver på svenska. Skönt att hon inte förstår. Skulle finna det lite irriterande med någon som läser allt jag skriver och gör. haha
En slapp dag idag. Får se om vi bestiger berget efter. Men troligen inte när det är besök här! :P Plus att solen försvann nu på förmiddagen! Sånt är livet. Hoppas det inte blir dåligt väder i morgon.

Söt men korkad

Ok ok.. jag vet att Kosovo inte är det mest intressanta landet i världen. Men ändå. Ni kan väl försöka anstränga er lite och kommentera. Jag saknar det svenska språket. Mitt hjärta skriker ibland efter någon som förstår mig. Så ni kan väl i alla fall skriva. Idag åt jag pannkakor!
TACK

 

Nu har jag sminkat mig. Ska fixa håret. Tycker inte om att gå ofixad hela tiden. Dels för att det är kul. Men också för att alla andra ser så vackra ut. Och på middagsbjudningar får man se vacker ut. Jag kommer ju inte kunna säga något. Så jag vill i alla fall kunna sitta och se söt ut! :P

Mat

Vi har precis ätit god lunch. Stekt fisk. (tror det var vitling?) En god vitlökssås med morot, olja och vatten. (förstod inte mer) En annan sås med youghurt, vitlök, olja och kryddor! :) Och så marikli med mangold och purjo! :)
God måltid. När jag berömde dem för att det var gott med nya smaker i det romska köket fick jag svaret. Beror väl på att det inte är romsk mat. XD

Ikväll blir det middag hos släkt. Eller "släkt". Eftersom romer har för tradition att bjuda in varandra (familjen) på middag om man reser förbi. Dock är inte Orhan släkt med han. Utan det är Orhans pappas kusins kusin. På mammans sida. (om jag fatta rätt! På något sätt haha...) Men de tyckte om oss så. haha. Blir säkert trevligt. Dock kommer jag ju inte fatta något. En stor grupp människor. Romer och askhali. :P Jag representerar Sverige. :P

Prommis i solen

Idag tog jag och Orhan en prommis i solen. Rena rama våren idag. Gick utan jacka och njöt! :) Denna promenad gick också upp till gamla huset. Vi skulle in i det också.
I morgon är det nog också fint väder så då kanske det bär av upp på andra sidan byn. I det berget. :P Jag måste ju ta bilder över de större bergen man ser borta i horisonten vid bra väder. De börjar bli riktigt snöiga. Så vinter är det! :P Även om det inte märks här! XD
Bildbomb!!!

Två av de 4-5 smurfarna som bor i trädgården! :P

Vi köpte ett runt bröd och ett med choklad i. haha... orhans barndomsminnen typ! Gott!

Flickan trodde hon var cool...

Vi hittade en ljuvlig flaska som ska behållas som minne. ;)

Gillade läget. Ovanför staden. Massa bär. Kanske inte behöver vara gata precis ovanför men. Annars. Oj vad jag skulle skapa vattenfall. Göra blomsterängar. Dock kanske inte huset är i bästa skick. Inte staden nedanför heller. haha

En liten sötnos som satt och skrek på en mur när vi gick hemåt. Ropade på oss. Men ville inte ha hjälp ner. Den ville väl helt enkelt bara konversera! :P Så söt... liten kattunge.

En av de fulare trädgårds-boende. Riktigt skelögd så det skriker om det. Båda ögonen riktade mot nosen. haha


Ensam

 

Idag lämnade Orhan mig tidigt för att hämta sitt nygjorda id-kort. Jag skulle alltså spendera dagen ensam med familjen. Med min knaggliga romani.

Tänkte sova till halv nio men vaknade halv åtta och spenderade morgonen med att glo ut genom fönstret på Janjevo. Roa mig med antivirusprogrammet på datorn och spela kort. Ville inte gå ner aptidigt och sitta där inte.

Vid halv tio gick jag ner. Drack mitt morgonte och fick kex haha... Hon försökte prata med mig. Frågade om jag var hungrig. Om jag ville ha apelsiner osv. I alla fall var de det jag kunde förstod.

Plötsligt dök det upp flera gäster. Och alla tyckte synd om mig och sa att Orhan kommer nog snart. De försökte prata lite med mig men fick inte fram många ord som jag hade svar på.

När Orhan väl kom ljublade alla och ropade till mig. Nu kommer han, nu kommer han! XD haha... Men då var jag för trött. Plus att det var apvarmt där inne. Så jag gick ut och spanade på vilka hus som hade el och vilka inte. Svårt att avgöra.. haha :P

Nu har vi duschat. Vi ska äta chips och se film. I morgon händer inget. haha

Kram


finnig igen

Min största fasa/irritation/deprission/sorg osv är här. Mina finnar frodas igen. Varför? VARfÖR? Varenda vinter... Uppsvullna ögon, knottrig panna, ärrade kinder. Nej. Jag tycker jag borde vara för gammal för det snart. Men de torra vintrarna tar fram de värsta. Välkomen 4 finniga månader!


Väntar på lunch

Sitter och väntar på lunch. Vi äter tidigt idag.
Jag hänger på och äter som dem. Man ska ta seden dit man kommer. Så kaffe eller te till frukost. Rejäl lunch runt 12-13. Och sen en rejäl middag runt 19-20. :) Och jag erkänner. Inga problem med det. jag går inte hungrig :P
OK, jag saknar mysstunder på kvällen. Te, macka och en film. Men... värdsliga saker. Det är säkert bra att sakna. :)
Idag blir det hamburgare till lunch. De bakar bröd och grillar hamburgare nå våldsamt. Många blir det. Det luktar gott här. :)
Vi sitter alla vid varsin dator. Tvn står på. Någon serbisk serie. Ser ut att handla om bönder XD
Några ligger och halvsover i soffan. Det är bara frun och mannen som är igång. haha. det är en slapp dag.
Solen som sken så våldsamt i morse är borta. Från mosken kommer sång om bön och den ortodoxa kyrkan försöker överösta det med sin klockor!
Jag är trött.... Och hungrig. Drömde om palt och pannkakor i morse! haha


...

I det område jag bor nu så finns det albaner, romer och kroater. Tydligen inga serber. vet inte om de är ivägskrämda.
Elen kommer och går här. Några timmar med, några timmar utan. De använder då inte alltså elen till att laga mat här. När mörkret faller sitter vi vid spisen med en ficklampa. Så det går bra. Det enda som försvinner är underhållningen via tv och dator. XD Men tydligen har albanerna el ständigt här.
Märkligt.
Jag har inte sett det. Jag har allttså inte sett in i ett albanska hus som har ljus när det är mörkt här. Men en familj vi hälsat på hade kopplat upp sig (eller hur man uttrycker sig) på albanernas elnät och hade el hela tiden! XD Självklart i smyg. De använde inte lamporna utan bara datorn. Så ingen skulle se.
När mannen här i huset skulle hämta ut något. Han hade med sig vad som behövdes och bad om det. Men fick svaret att de inte hade något att dricka. Så han tvingades köpa dem nå alkohol för att få ut sina grejer.
Så skulle aldrig svenska försäkringskassan eller posten göra! XD
Orhan var och tog foto till sitt pass och id. Till sin förvåning fick han titta på sitt foto och ta om han ville vilket inga av hans släktingar fått. En löjlig självklarhet. Kanske inget att klaga över. Men om man råkar ha tungan ute på fotot. Då ska det väl tas om.
Troligen var det för att jag var med där när Orhan tog sitt foto och sa att jag var från Sverige. Tänk om jag jobbade för någon förening. Vem vet?! XD
Orhans efternamn stavas med en serbisk stavning. Vilket albanerna inte godkänner utan har ändrat på vissa papper. (eftersom det är 90 procent albaner eller nåt som jobbar inom de maktfulla yrkena så säger jag albaner) Så han har olika stavningar på olika papper. Det gav oss lite problem när han skulle identifiera sig. Då den serbiska stavningen var fake och inte han...
Tycker också det är märkligt att på alla kommunhus, ambassader osv. (jag kommer inte på namnet för dessa grejer haha) står nästan allt på albanska. Ingen pratar serbiska eller romani. Bara albanska. Information står mest på albanska och möjligen viss viktig information på serbiska. Är inte det en självklarhet i ett samhälle med många språk att det ska finnas anställda som kan prata de olika språken.


Orättvisor

Idag vaknade Orhan runt sex-halv sju skulle jag tro och började springa runt. Jag vaknade sju! Vid åtta började tristessen komma och jag började längta lite smått efter en kopp turkiskt kaffe med mjölk eller ett glas sött ryskt te. :) Sitta i värmen och lyssna på romani-snack. Men tji fick jag. Orhan har lovat familjen att vi inte ska komma ner så tidigt längre. Om de känner för att sova länge eller vara ensamma så ska de få de. Är väl bra det. Men varför vaknade jag så tidigt just idag då???
orhan föreslog.
"Skriv i din blogg!"
"Om vadå? Att jag är vaken?"
"Om vad du gjorde igår?!"
"Det gjorde jag ju igår!!!"
"Aha..."
"..."
"Skriv om korruptionen här då?"
"Kanske det..."
Så nu kommer strax ett faktiskt ovanligt seriöst inlägg där jag ska skriva upp alla orättvisor jag sett här. Kanske inte just korruption.
Kram

Klarar inte språket.

Känns som det finns massor att berätta. Men när jag väl sätter mig här minns jag inget. Eller kan inte välja ut vad jag ska lägga ner energi på och skriva om. Jag sitter inte vid datorn så mycket.
Idag for vi och växlade pengar. jag och Orhan tog ju ut en hel del dinarer i Serbien helt i onödan då Kosovo inte är lika pigga på att använda det överallt. Kändes tomt i plånboken. En euro är värd 100 dinarer. Så ni förstår hur sedelbunten liksom minskade!

Nu på kvällen hälsade vi på en familj. Alla är så familj med varandra. På ett eller annat sätt. Och man är lika vänligt lagd med sin kusins farbrors pappa som med sin moster. Idag satt vi samlade. Det växlades hejvilt mellan romani och albanska. Jag satt mest och såg söt ut. De tyckte synd om mig. skrattade åt mig och skojade med teckenspråk!
Trots att jag inte fattar ett dugg känner jag mig inte helt lost här. Jag kan ana inom vilket ämne de pratar. Och jag känner mig inte ensam.
Men jag saknar lite att få skoja tillbaka. berätta något om Sverige. Eller dra mitt bästa recept på köttbullar. Måste lära mig romani!
Man blir trött av att bara lyssna och inte förstå. Märkligt nog! Så nu ska vi se film och somna! XD hahah
kram

Janjevo

Jag Orhan och Djeti tog en prommis upp till orhans gamla hus här i Janjevo! Fick en fin öveblic över byn och den var finare från ovan faktiskt! :)
Vi nådde huset. Så här snyggt var det!
Min hund.
haha... alla dessa hundar och katter. Man blir ju kär. Men jag menar. Titta på henne. Vilken liten bamse. Stor och go. Hon kom direkt jag började snacka med henne. Gick runt mig och gjorde till sig. Jag klappa henne inte. (bristen på tvål här och alla dessa djur är nog lite småsjuka) Sen hade jag däremot problem med att bli av med henne. Sötnos...


Så.. lite bilder från Janjevo!
Nu kom de fler människor. haha nu blir det trångt och mysigt på vårat rum i natt. XD

Lunch

Ska strax äta här i huset. Kött av olika slag och nybkat bröd. Gott. Familjen här är överlycklig för att jag liksom dem äter med händerna. Men jag menar. Hur ska man annars äta ett bröd? haha...
idag var vi till Lipjan och fixade papper åt Orhan. Det närmar sig för ansökan nu när man kan ansöka via internet. Bra. Dock är jag orolig. Upptäckte först nu att det fanns krav på mig. Hur jag lever och kan försörja mig och Orhan! haha.. Dumma krav. Hoppas jag kan fixa det. Jag vill ha min Orhan med mig alltid!!!

Snö

En bild från vårat fönster i morse! XD

Det verkar ju som ha snöat i hela Europa. jag menar samtidigt som det snöar i Sverige snöar det här! Men det har typ försvunnit nu. Tack och lov. Vårat rum ligger som ovanför deras rum. man går upp på utsidan över taket till vedbon. En lerväg med lite brädor som fixar en trappa. Så med snö var det lika med... ramla på rumpan. Gick på ostadiga ben ner i morse! XD

Ska försöka ta mer bilder på Janjevo. men jag hoppas all snö försvinner helt så man kan se lite mer. Inge kul att vara ute heller. man blir bara blöt!


belgrad

Sitter med hela familjen i ett rum och pratar. Eller jag pratar inte så mycket. Ibland lyssnar jag. irriterande att alla ord på romani låter så familjära. Men jag kan bara inte fatta vad de betyder. jag listar ut vad de pratar om men kommer inte på nåt att säga. haha
Man blir trött i huvudet av att lyssna och inte förstå! Märkligt...
Här kommer lite bilder från resan till Janjevo! :)

Belgrad!

alla dessa hundar. Som sitter och tigger. Står och ser olyckliga ut eller springer runt och skäller. man får ju lust att adoptera dem allihop! XD

Till och med en råtta sprang förbi mina ben. Det tycker jag är lite småunikt!

Sliten stad. Tog bara bilder här vid typ centrum. Men annars tycker jag staden såg eländig ut. Jag hade väntat mig mer. haha Men det kanske är från kriget!

Vi tittar på eländet Ständigt på jakt efter ficktjuvar! haha XD

I alla fall var det billigt. Vi köpte två hamburgare och två läskar för 50 kr typ! XD

Jag tog den minsta hamburgaren på 130 g. Flickan som jobbade där frågade om jag verkligen skulle bli mätt på en sådan liten. Oj oj oj!!! I sverige är minsta hamburgaren 90 g!!!!

Gott bröd och jag fick välja själv mellan massa såser. Kanske brist på grönsaker. Men priserna där höjde Serbien i mina ögon! haha :P

Tog inga fler bilder än från belgrad! haha... Dock var naturen inte så överdrivet vacker heller. Så.. näe. jag skulle inte ge Serbien som semesterförslag. dock var jag ju inte överallt men.. huvudstaden och naturen mellan Serbien Kosovo! haha den kan jag se i Sverige! :P

Vi åkt bil från Belgrad till Janevo i Kosovo. Med en privat liten "taxi" Ingen hade bälte på sig i bilen och han körde med en hand i 150. Ja.. jag trodde döden var nära. Nog för att köra fast går bra. Men man kan ju se ut som om man har lite kontrll! Han hade noll. Dock lever jag ju så...

tullarna gjorde mig lika nervös. att de skulle ta Orhan eller något. Jag undrar. Måste man ha såna våldsamma vapen när man frågar vars folk ska! haha... Måste man fråga turister på Serbiska vars de ska?! XD

 

PÅ vägen passerade vi också pristina och jag måste säga att där var det faktiskt ganska mycket vackrare än belgrad! :P

Nu är jag i alla fall här.


Flyg!

I flyplanet på väg mot Belgrad! XD Upp klockan två för att ta buss till Rom!. flyg klockan nio och sedan vidare till Kosovo. Hård dag. Men ni får se mer av de trakterna i morgon! :9

 

GOD NATT.. (eller vi ska se film nu sen sova!!!)


Ascoli Piceno!

Hejsan!
Nu är jag i Kosovo. Så här får ni en snabb genomgång av Ascoli Piceno! :P Nu när jag har tillgång till internet ska ni få se lite mer av vad jag gör och vars jag är! :)

Min resefrisyr a la mamma !;)

 

På tåget i Pescara.

Jag tog klantigt nog bara med mig kameran på kvällarna men det var en vacker stad i mörkret så! :)

Många vackra torg. Gamla romerska byggnader och vackra gamla kyrkor! :)

Jag stoppade in handen i hålet i trädet. Det var mörkt. Sen lyste jag på det med lampan och såg. MASSA LÄSKIGA INSEKTER"!!!! XD

 

Det kryllade av fontäner att dricka från. Här kysste Orhan ett lejon  för att dricka vatten! :)

Den kända kyrkan. Minns inget namn eller vad den skulle vara känd för. Men vi bodde typ där! :P

Som jag tjatade om de där Kakifrukterna. Vi hittade ett träd nere vid vattnet men det fanns ingen väg ner. PANIK. Slutade med att Orhan pallade ett från en trädgård med alldelels för många Kakiträd för sitt eget bästa! XD

Dock var den omogen.... :(

Här bodde vi.. XD

Vi begav oss ut på en hemsk promenad. För att hitta lite grädde. Efter att ha gått kilometervis för att hitta den där TIGRE-BUTIKEN. Så råkade vi köpa sötad grädde och hällde på fisken. Jag menar. VARFÖR SKULLE GRÄDDEN VARA SÖT?

 

Men vi fick i alla fall se andra delar av staden! :P

 

Vi följde små snirkliga vägar. Små stenmurar fullar med mugröna. Me like!!! Mystiskt och mysigt.. Så ska min  trädgård vara!

Vi hamnade lite ovanför staden framför en arkitektskola som såg ut som en kyrka! XD Vi gick in där och jag höll på och skämmas ihjäl medan Orhan tyckte det var helt normal och skrattade åt mig!

Man ser lite av skolan på den ensamma bilden på mig ovan! :) Där jag ser lite fundersam ut!

Orhan raka sig äntligen till min stora förvåning!


RSS 2.0