...

I det område jag bor nu så finns det albaner, romer och kroater. Tydligen inga serber. vet inte om de är ivägskrämda.
Elen kommer och går här. Några timmar med, några timmar utan. De använder då inte alltså elen till att laga mat här. När mörkret faller sitter vi vid spisen med en ficklampa. Så det går bra. Det enda som försvinner är underhållningen via tv och dator. XD Men tydligen har albanerna el ständigt här.
Märkligt.
Jag har inte sett det. Jag har allttså inte sett in i ett albanska hus som har ljus när det är mörkt här. Men en familj vi hälsat på hade kopplat upp sig (eller hur man uttrycker sig) på albanernas elnät och hade el hela tiden! XD Självklart i smyg. De använde inte lamporna utan bara datorn. Så ingen skulle se.
När mannen här i huset skulle hämta ut något. Han hade med sig vad som behövdes och bad om det. Men fick svaret att de inte hade något att dricka. Så han tvingades köpa dem nå alkohol för att få ut sina grejer.
Så skulle aldrig svenska försäkringskassan eller posten göra! XD
Orhan var och tog foto till sitt pass och id. Till sin förvåning fick han titta på sitt foto och ta om han ville vilket inga av hans släktingar fått. En löjlig självklarhet. Kanske inget att klaga över. Men om man råkar ha tungan ute på fotot. Då ska det väl tas om.
Troligen var det för att jag var med där när Orhan tog sitt foto och sa att jag var från Sverige. Tänk om jag jobbade för någon förening. Vem vet?! XD
Orhans efternamn stavas med en serbisk stavning. Vilket albanerna inte godkänner utan har ändrat på vissa papper. (eftersom det är 90 procent albaner eller nåt som jobbar inom de maktfulla yrkena så säger jag albaner) Så han har olika stavningar på olika papper. Det gav oss lite problem när han skulle identifiera sig. Då den serbiska stavningen var fake och inte han...
Tycker också det är märkligt att på alla kommunhus, ambassader osv. (jag kommer inte på namnet för dessa grejer haha) står nästan allt på albanska. Ingen pratar serbiska eller romani. Bara albanska. Information står mest på albanska och möjligen viss viktig information på serbiska. Är inte det en självklarhet i ett samhälle med många språk att det ska finnas anställda som kan prata de olika språken.


Kommentarer
Postat av: anna

Jättebra att du ser det vi bara hört talas om. Men respekterar de varandras religionsutövning, eller?

2011-12-10 @ 19:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0